BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Related Posts with Thumbnails

Thursday, July 26, 2012

orang bukan Islam pon cuba puasa :)

Salam Chentahatiku...

alamak lamanya tak dpt update blog nie...
bz skit la dgn prktikel nie... 
jom layan entry pertama di dua puluh enam JUlai dua ribu dua belas

entry ni ditujukan utk sorg mber sy yg non-muslim...
dia org sabah yg beragama kristian
satu ketika sy pnh agak rapat dgn dia..
tp tyme tu sy xtahu yg dia non-muslim...
dia penah ajak sy kapel.. 
tp sy xnk sb lebih selesa berkawan dgn dia...
then bila dah taw dia kristian aq dah kurang rapat ngn dia..
bukan sb dia kristian.. cuma aq tkut aq terjatuh hati plak kat dia..
yelah.. spnjang bkwan.. dia sgt sweet.. 
n rupa pon leh tahan.. biasalah org sabah kan...
2 bln aq menyepi tak contact dia..
tetiba 1ramadhan baru nie.. dia sms aq wish slmt berpuasa...
aq pn just say tenkiu...
 n setiap hari aq akan dapat msg selamat bersahur dan selama berbuka...
kalau selamat berbuka tu tak hairan sgt..
tp slmt bersahur tu aq musykil skit... kul 5 pg...
pg td pas terima msg dia..
 aq tnye... "awk ni tgh duty ke"
(utk makluman.. dia askar )
n die jawap "takpon"
isk... persoalan masih blom terjawab... 
aq tnye lagi.. "dh tu awk tak tdo?? awl bangun"
dia jawab... "saya bangun sahur lah"
hah sudah. terbeliak biji mata aq... trus segar.. 
"awak sahur?? puasa ke?? "
die jawab " iyelah... knpe tak boleh ke?"
aq makin musykil..
"boleh.. tp kenapa?? "
nk tau dia jawab per??
"yelah nt bila sy dah kawen ngn awk... sy kena puasa jgk kan... "
hah sudah.... 
aq reply... " eh kesitu plak... awk ade niat nk convert ke?"
n ni jawapn paling buat aq terkejut...
"skrg sy tgh blaja tentang Islam... dah 5 hr sy puasa."
aku still xpuas ht lg.. "awk ni biar btul...puasa bukan stakat menahan lapar n dahaga,,nafsu n perbuatan pon kena jga jg,,, "
n ni jawapan die... " sy sayang awk... n saya akan bt ape aje yg bt awk senang"
oke speechless sayer dibuatnye.... 
baguslah lau die ade niat nk convert n mendalami Islam...tp bab nk kawen ngn aq.. mmg xbley blah.. 
hahahah mmg la aq ada niat nk cari calon suami dari Sabah.. tp bukan mualaf.. sb aq pon blom terbimbing.. mcm ne nk bimbing suami mualaf nt.. susah2..... 



1 yg prihatin:

Ety said...

last year pun waktu study di KDU, community ramai non muslims tpi excited bila ada yg semangat gila nak puasa. and kami pergi bazaar sama2, berbuka pun sama2 :)