BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Related Posts with Thumbnails

Thursday, July 26, 2012

orang bukan Islam pon cuba puasa :)

Salam Chentahatiku...

alamak lamanya tak dpt update blog nie...
bz skit la dgn prktikel nie... 
jom layan entry pertama di dua puluh enam JUlai dua ribu dua belas

entry ni ditujukan utk sorg mber sy yg non-muslim...
dia org sabah yg beragama kristian
satu ketika sy pnh agak rapat dgn dia..
tp tyme tu sy xtahu yg dia non-muslim...
dia penah ajak sy kapel.. 
tp sy xnk sb lebih selesa berkawan dgn dia...
then bila dah taw dia kristian aq dah kurang rapat ngn dia..
bukan sb dia kristian.. cuma aq tkut aq terjatuh hati plak kat dia..
yelah.. spnjang bkwan.. dia sgt sweet.. 
n rupa pon leh tahan.. biasalah org sabah kan...
2 bln aq menyepi tak contact dia..
tetiba 1ramadhan baru nie.. dia sms aq wish slmt berpuasa...
aq pn just say tenkiu...
 n setiap hari aq akan dapat msg selamat bersahur dan selama berbuka...
kalau selamat berbuka tu tak hairan sgt..
tp slmt bersahur tu aq musykil skit... kul 5 pg...
pg td pas terima msg dia..
 aq tnye... "awk ni tgh duty ke"
(utk makluman.. dia askar )
n die jawap "takpon"
isk... persoalan masih blom terjawab... 
aq tnye lagi.. "dh tu awk tak tdo?? awl bangun"
dia jawab... "saya bangun sahur lah"
hah sudah. terbeliak biji mata aq... trus segar.. 
"awak sahur?? puasa ke?? "
die jawab " iyelah... knpe tak boleh ke?"
aq makin musykil..
"boleh.. tp kenapa?? "
nk tau dia jawab per??
"yelah nt bila sy dah kawen ngn awk... sy kena puasa jgk kan... "
hah sudah.... 
aq reply... " eh kesitu plak... awk ade niat nk convert ke?"
n ni jawapn paling buat aq terkejut...
"skrg sy tgh blaja tentang Islam... dah 5 hr sy puasa."
aku still xpuas ht lg.. "awk ni biar btul...puasa bukan stakat menahan lapar n dahaga,,nafsu n perbuatan pon kena jga jg,,, "
n ni jawapan die... " sy sayang awk... n saya akan bt ape aje yg bt awk senang"
oke speechless sayer dibuatnye.... 
baguslah lau die ade niat nk convert n mendalami Islam...tp bab nk kawen ngn aq.. mmg xbley blah.. 
hahahah mmg la aq ada niat nk cari calon suami dari Sabah.. tp bukan mualaf.. sb aq pon blom terbimbing.. mcm ne nk bimbing suami mualaf nt.. susah2..... 



Thursday, July 12, 2012

kisah cikgu Atika bersama murid-murid kesayangannya bah.2

salam chentahatiku...

entry pertama di dua belas julai dua ribu dua belas...
entry di taip tatkala mata dah sgt berat ... 
dari 5.00am smpai sekarang xdapat rehat lg..
ni pon byk keje lagi actually.. tp nk stop sat.. dah superb mngantuk ni
smpai kan td tyme sayer bawak moto g kedai 2RInggit kt sg.besi nun 100x rasenye sayer mnguap..
huh smpai meleleh2 air mata.. hahahah
n balik tyme naik lift boleh terlelap tyme berdiri.. fuh...ape pon saya sangat suke dgn kehidupan sekarang...
actually ni kisah cikgu Atika...sambungan bah 1....

kehidupan sekarang rasa lebih seronok lah dari sblm2 nie..
seyesly saya sangat suke dgn apa yg sy bt sekarang..
ok nk trus cite sal anak2 murid saye ni...sb mte dh penat sgt..

situasi bile Fahimah, Natasha, Husna n Nazran ke ceramah alam sekitar

sehari seblm pegi...

Fahimah : yeaa esok xpayah belajar mcm hari2 selalo..
Cikgu atika : ohh Fahimah suke lah yer xblaja dgn cikgu...
Fahimah : (die bt muke bersalah, mybe lain yg dimaksudkan..)
Cikgu Atika : ermmm xpe lah penat2 cikgu pk nk bt aktiviti hari2 ngn awk sume, rupenye fahimah xsuke cikgu ngajar.... (saje nk psiko)
Fahimah : eh tak lah, kan kawan2 lain ada lagi....cikgu ajar lah kawan2 kite yg lain
Cikgu Atika : xpelah... ( bt muke sedih)
Natasha : aik, kenapa cikgu sedih nie?
Cikgu Atika : cikgu sedih lah, fahimah suke lau die xblaja esok...sb nk g jalan2
Natasha : eh, fahimah kenapa ckp mcm tu?
Fahimah : bukan mcm tu lah maksud kite... (muke bersalah ade lg)
Natasha : fahimah minta maaf lah dgn cikgu.. cikgu esok cikgu ajar kawan2 kite yg lain.. nt kite balik lah.. kite pegi sekejap je... 
Fahimah : sayer mintak maaf cikgu... 
Cikgu Atika : (terharu, saje nk mnyakat mulenye... dah tersentap sendiri)

hari ini...diorg dh nk pergi

Cikgu Su (cikgu pra) : ok dah ready?? jom.. eh pegi lah salam cikgu dlu....
bebudak ni pon datang hulur tangan nk salam.
CIkgu atika : take care yer... 
Fahimah : cikgu kite pegi dlu.. nt kite balik ye... 
cikgu Atika : ok.. jgn nakal taw..
Fahimah : (peluk cikgu atika)
NAtasha: cikgu jgn ajar cepat2 taw.. nt kite balik nk bljar dgn cikgu...
Cikgu atika: xpe awk pegi je dlu.. nt balik cikgu ajar... 
Natasha : terima kasih cikgu.. cikgu nak sayang cikgu boleh...(smbil muncungkn bibir nk cium pipi cikgu nya)
Cikgu atika : sama2 pegi elok2 yer ( biarkn je pipi ku yg berjerawat ni die cium..)

dah macam nk pegi 1minggu je bebudak nie kan.. suweet x diorg?? 
tunggu bahagian seterusnya... 

Tuesday, July 10, 2012

Kisah Cikgu Atika bersama murid-murid kesayangan ~ bah.1~



salam chenta hatiku...
entry pertama di 10 JUlai dua ribu dua belas
utk makluman... mulai hari ini sehingga 17 ogos akan banyak entry2 mengenai Cikgu Atika dan anak muridnya...
siapa cikgu Atika??? 
ermmmm pikir lah sendiri.... 
hehehehe...
jom layan situasi2 yg membuat hati Cikgu Atika sentiasa berkobar2 untuk terus menjadi jurutera bangsa


pagi tadi... semua sekolah telah menyahut seruan PM utk mengadakan senamrobik serentak di seluruh Malaysia...
n sekolah cikgu atika jgk terlibat...
so pukul 8 acara dah bermula.. 45minit jgk ... cikgu Atika plak jenis orang2 sihat..
so berpeluh bukan main lah kan...
 n senamrobik 1 malaysia ni jgk buat semua suar Cikgu2 longgar.. hahahahah
jom layan dialog cikgu atika dengan murid2 kesayangan die...


situasi bila cikgu Atika berpeluh...
Alya : cikgu senam jgk x tadi?
Ammar : mesti lah cikgu senam, tgk cikgu Atika dah berpeluh
cikgu Atika: hah mesti lah... tgk ni dah berpeluh2 (smbil tunjk tudung yg dh basah)
alya: ermm kesian cikgu... hbis tudung cantik cikgu dah basah
Sufi : xpe2.. orang banyak berpeluh sihat kan cikgu....
~anak2 murid yg sgt prihatin pada cikgu mereka~


Alya Athirah
Ammar fadi
muhammad sufi
tika _akita

Sunday, July 8, 2012

demi sebuah impian~

salam chenta hatiku....

entry pertama di lapan julai dua ribu dua belas...
fuhh lama betul x update...
biasa lah sejak dah jadi cikgu Atika ni...
actually skrg ni saya tengah berpraktikel selama 2bulan di SK bukit bandaraya
sebagai cikgu PRASEKOLAH.... dah 2 minggu berlalu...
xsmpat nk pikir mnda2 lain pon.. asyik pikir..
RPH, BBM, MURID2... dan semua yg berkaitan dengannya...
bz?? mmg sgt bz...
stress?? agak stress tyme nk bt keje.. tp tyme dgn anak2 murid saya... 
semua rasa stress ilang...
oppss.. lupe nk tnye.. korang2 sihat x?? 
hope sihat lah yer...
sbnrnya skrg ni pn tgh mncari idea nk buat BBM ( upss not Blackberry Messenger) Bahan Bantu Mengajar oke... 
tp tetiba rsa rindu plak nk update blog..
rindu nk blogging... rindu kawan2 blogger... jom lah layan skit nukilan..

~DEmI SEbUAh ImPian~

demi sebuah impian...
demi mereka sicilik saya

saya tak kisah berpanas..

saya tak kisah berhujan..
saya tak kisah berpeluh..
saya tak kisah kulit saya hitam...

saya tak pernah kisah sy smkin tak de slera nk makan...
saya tak pernah kisah jika saya kurang masa utk diri saya
asalkan impian saya terlaksana.

demi sebuah impian...
demi mereka sicilik saya
saya akn sentiasa bersama mereka..
mengelap air mata  yg menitis...
mengukir senyuman di bibir mereka...
membentuk peribadi yang baik...
sentiasa menerapkan bahasa2 sopan utk diucapkan..

demi sebuah impian...
demi mereka sicilik saya...
akan saya terus berusaha..
akan saya terus bersabar..
akan saya terus tabah...
akan saya lakukan semua 
hanya untuk melihat mereka gembira...



.. demi mendidik anak bangsa... 
♥ semua utk mereka♥
Sufi n Ammar Fadi

ni kat KIlang coklat.. 

atas bas... duk ngn Ammar

melawat Aquaria.. tu cikgu Aimi.. partner praktikel ngn Kak Hanim PPM


ni tyme temasya sukan... cute2 x anak murid saya?

witf shantana n Irfan...
~tika akita~