BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Related Posts with Thumbnails

Sunday, June 20, 2010

sutera sebalik wajah * HAPPY FATHER'S DAY

salam chenta hati...

sesapa yg xtgk bola..
ade x yg layan CAREKARAMA kt tv3???
msti ada gak yg layan kan..
hurmmm aq tgk cite tu dah separuh..
tp sebab pelakon die hero pujaan aq.,,
ROSYAM NOR aq terus gak tgk...
n cita ni family theme sb tu aq suka tgk...
awal2 tuh aq xtaw pun tajuk cita tuh...
then ada kt bwh tu pasal cita tu akn bersambung pas nightline...
SUTERA SEBALIK WAJAH.
hurmmm aq tgu gak smpai hbis nightline then sambung tgk balik...

okay..
aq nak story jalan cita dia sikit
crdt to: haikal_fadzil n google..

mengisahkan seorang pemungut sampah, Sufian (Rosyam Nor) yang mpunyai 2 orang anak, Hakimi (addy ashraf) dan Fifi (Erynn Eryna). Sejak kematian isterinya, Sufian sering memanjakan anak-anaknya dan cuba memenuhi segala kehendak anak-anaknya walaupun Sufian adalah seorang yang daif. Pekerjaan sebagai pemungut sampah dirahsiakan daripada pengetahuan anak-anaknya. Akibat daripada kesempitan memaksa Sufian untuk melakukan pkerjaan tambahan dengan menjual tin, dan kotak.

Hakimi, yang tidak tahu mengenai pekerjaan bapanya berkawan dengan anak-anak daripada golongan berada dan terpengaruh dengan kehidupan mereka. Apabila kehendaknya tidak dituruti, Hakimi memberontak dan bersikap biadap sehingga mengecewakan neneknya (Mariani) yang tinggal bersama.

Fifi pula berbeza sikapnya. Setelah mengetahui apa yang dilakukan oleh ayahnya, Fifi cuba sedaya upaya untuk membantu ayahnya. Hakimi yang mengetahui perbuatan adiknya, mengkritik dan memarahi adiknya. Tidak tahan dengan sikap abangnya, akhirnya Fifi nekad membongkar rahsia pekerjaan ayahnya kepada Hakimi mengharapkan berlaku perubahan terhadap abangnya.

*memang tersentuh aq tgk cita tuh..
last2... c kimi dh tgk pekerjaan ayah diorg.. n tyme tuh ada gak dak pompuan yg dia syok kt citu.. n dak pompuan tu tegur ayah dia.. n dia dh mula terasa kot kt citu... ye lah..anak org kaya xde pun rasa jijik nk senyum kt pengutip tin kan... tp dia tuh malu yg ayah dia tu pengutip tin2 n kotak padahal ayah dia cari duit nk bagi kat dia gak..
n lagi sedey... pas je dia tgk tuh.. ayah dia kna langgar ngn keta yus(mmber2 dia jgk).. anak org kaya tuh... awal tu riak malu tuh ada lagi sb ye lah depan kawan2 dia yg kaya xkn dia nk p peluk ayah dia.. tp kesedaran mula timbuL... Dia pun nanges2 mybe dia ingt ayah dia dah mati...tp rupanya ayah dia belum mati... so mmg sedey cita tuh...

hurmmm moral of dis story..
plssss3 tolong sedar diri.. jgn mempunyai sifat meninggi diri..
jgn nak mengebat2 mcm ank org kaya...
jgn malu dgn apa jua pekerjaan yg dilakukan...
jgn biadab..

okay berbalik kepada keinsafan dlm diri sendiri stlh tgk cita tu..
hurmmm
seyesly..
aq sedeyh..
trus teringat apa yg aq dh buat kt abah aq..
kadang2 aq mintk itu mintk ini..
sdgkn abah susah payah keja..
mmg dia akn beli... tp tuh ar..
aq niyh sbg anak xpnh nk bersyukur kan dgn apa yg kita ada...
trus terlintas kat ht aq ni..
aq tekad nk blajaq btul2 n dapat kan segulung ijazah utk mak n abah..
mybe dgn cara tuh aq pat balas jasa abah aq..
Aq syg ABAH..
dialah hero
dialah segalanya...

SELAMAT HARI BAPA
...

1 yg prihatin: