BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Related Posts with Thumbnails

Friday, April 30, 2010

kesayangan ku...bah.1


salam chenta hatiku...



tajuk n3 jiwang kan...
huhuhuh
p/s penaja: n3 ini byk gambar... harap maklum

actually mood aq sesangat la senang hari nie...
bru lepas my 2nd last paper... next paper 5hb mei...
lambat ag tuh.. now ley bersenang2 kejap..
tp mlm t... kna stdy gak... aq kan pegang pada janji,,,
huhuh intro ni xde kena mengena ngn tajuk n3...

seyesly aq mmg xsabar sgt nk alek kg...sb ramai org2 yang aq syg tgh tgu...diorg syg aq x?? xpe.. xsyg sudah...ermmm... aq merindu mu...

meh aq perkenalkn orang-orang n benda2 yang aq syg...

1.
ni la mak n abah aq... seyesli aq syg diorg sgt...meh aq perkenalkn mereka...mulakan ngn my superhero k..
nama diberi : Abd Wahab b. Zakaria...umo dah 62 tahun..29/12/1948 tp muda ag... uban kt kepala tu je lebey.. yelah byk pk sgt... abah aq kt kampung suma org kenai dia.. even dia bukan sapa2...
dia hnyalah abah kepada 5 org ank yg sgt nakal tyme kecik2... tp kat kg tu..aq rasa abah aq lah paling femes.. smpaikn budak 5 thun pun leh kenal dia... kalu diorg nmpak abah aq jer.. mesti diorg angkat tgn.. n yg xleh blah pglan yg buatkn abah aq muda smpai bila2... budak2 pun pgl dia NANA... nana tu pglan orang2 mami yg bermaksud abg...bygkn.. bdak 5 thun... abah aq ni nmpk muke mmg garang... tp dia sgt baik hati ngn org2 rmai... (ngn aq je die garang).. abah aq gak tempat bdk2 muda kampung aq dtg ngadu masalah.. abah aq ni kalu die amek kos kaunselling dulu.. msti dia dh jadi kauselor berjaya.. huhuhu... seorg pesara dr kem TUDM... ermmm abah aq tentera udara ke??/ huhuh bukan la... abah aq seorg pembantu am kat TUDM... abah aq lah yang serve sarjen2 pegawai2 TUDM tu makan.. protokol kat meja abah aq mmg terror... abah aq pandai masak taw... kalu dia masuk dapur... msti mak aq bebel smpai 2hari.. org laki.. besa la... masak sedap.. tp kemas nye xsedap.. hahahha abah aq ni orang die rendah jer.. opsss jgn marah... tp abh aq maintain handsome kt mata mak aq.. hehheh.. abah aq ni orang yg kuat.. sb tu aq gelar die superhero..ermm ape lagi eyh??? hah sekarang ni abah aq jadi tokey n penternak lembu... huhuh agak byk gak lembu abah aq... lagi.. ermm mtu je wat mse ni sal my superhero..

next:

2.
the beautiful flower in my heart...
nama diberi: rahmah binti awang.. mak aq ni 3 bradik je lam fmily diia.. so aq ade paklong n makngah.. kazen aq plak pgl kat mak aq chu..@makchu.. mak aq umo die 57 tahun...3/10/1953
mak aq lagi ar nmpak muda.. mak aq tuh maintain cun dr zaman2 sekolah ag.. sb apa aq kata gutu?? ermmm sb penah sekali.. ade sorg pakcik ni dtg umah... (klu xclap ar.. ke jmpe kt mane2 xingt) die tnye,.. ni chik ka?? (nma mnja mak aq dr kecik smpai skrg,, xbesaq2) mak aq ngn muke malu2 pun jawab ye lah... la hang nie dri sek xubah2.. muka mcm tu ja.. badan pun mcm tu ja.... see.. terbukti kn... mak aq suri rumahtangga sepenuh masa... rasa nya pas kawen trus xkeja kot.. abah aq syg bini..so suh duk umah je.. mak aq plak syg laki.. so duk umah jaga makan pakai abah aq jer... bru betul mcm tu... ape yg menarik sal mak aq?? mak aq chantek... mak aq langsing... mak aq kuat bebel... opssss... mak aq syang kat aq n ank2 yg lain... mak aq ni pemalu kit.. ade r macam aq niyh... jarang g bergosip2... die duk umah jer.. mmg xsuke g wat mesyuarat kt tingkap umah org... mak aq pandai masak taw,, plg besh.. gulai daging@rendang tyme raya.. tp bila tnya resepi.. sure2 die jawab.. resepi hentam sajalah...hahhaha skrg nie aq pun mcm tuh gak.. klu masak jer... sume mnde yg ade aq nk masukkn... kak aq tnye resepi sup cendawan delicious yg aq masak bru nie.. jawapan die mudah sy.. resepi hentaam sajalah.. hahahaha...
n lagi 1 masakan mak aq yang aq paling gila... jeng3... opcoz la laksa.. kalu balik cuti.. kompom aq paksa by hook or by crook suh mak aq masak laksa gak .. huhuh nk blaja wat sendiri bukan malas.. tp xsama...ermmm lagi 1.. mak aq ni suke membaca.. even mate tu dh xbpe nmpak.. die mmg suke mbaca.. kalu novel koleksi kakak aq tuh..rasanya.. dh 10x pe die repeat baca... boring2 duk umah..ye lah xde sape kan kat umah.. tp tu dlu ar.. b4 ade cucu2 yg comey2.. eyh cucu ke??? ank kecik kot.. hehehhe sb nabila bukan pgl die tok.. tp pgl mak...huhuhuh skrg ni msa mak aq dihabis kn jaga cucu2 yg semakin bertambah... seyes mak aq makin kurus.. huhuh
mak aq kuat bebel taw... kalu die bebel.. mmg sakit gak ar tinga nk tahan.. mau merah dlu...mak aq rajin kemas umah,,, n pndai gubah bunya.. mak aq suka menanam... halaman umah aq tuh chantek jerk.. sb mak aq lah.. seyes anak2 sowg pun xde bakat macam mak aq




Thursday, April 29, 2010

aq menangis lagi...


salam chenta hatiku...

hahahah tajuk n3 nk touching jerk...
ni sempat je aq gelak..
tangis dlm gelak...
xpe lah... ape yg harus aq wat.. juz bertahan.. lagi 2 paper jer..
esok 1 paper.. 5hb lg 1 paper..
yeah aq perlu bertahan...
tika can do it.. without them...
aq xmor mengharap kn sesapa lagi..
sb bila jd mcm nie.. sakit sgt aq rasa...
tiap kali aq ingt apa yg diorg2 ni wat kat aq...
akn gugur air jernih dari kelopak mata aq...
mesti diorg pk.. aq sensitif sgt kan...
ye mmg aq sensitif..
ape yg org2 len nampak luar aq...

xsama ngn dlm...
bru ni de mber aq sound "wey tika.. jgn ar wat muka brutal... riso aq tgk"
hahahah tkut kena lanyak ke hape...
*brutal2 aq.. dlm hati ada taman taw*
ceeewaaahhh...
nth ar...
k n3 smlm dah 1 hal wat aq nanges...
korang taw x.. tyme aq type n3 tu... aq kat library...
cube bygkn.. kt depan mate ade nota2... pen..
tp sempat aje aq updet n3 aq...
tu lah yg dikatakan aq mgalami gangguan emosi...
tp xberkeperluan khas k...
seyes.. aq sentuh notes skit jer.. yg mgadap lappy..
type punye type.. aq xsedar yg mate aq dh jd blur..
eyh nak buta ke aq nie...
bukan lah... sb air mata dh bergenang...
sekali aq pejamkan mata...
tap tap air mata nie menitik,,, habis nota2 aq ade kesan air mata..
aq cekalkan hati duk kat lib tuh smpai kul 11...
seyes sakit sgt...
tp aq bertahan... xnk org tgk aq lemah...
kuatkan hati,,, balik ngn rumate kesygan aq...
tp 4 jam aq kat lib.. 1ptah perkataan pun xdiserap masuk tentang exam ..
kecuali perkataan sakit... sakit yang teramat sgt..
klu org png cakap.. pedih ulu hati...
b4 tdo tu.. aq on9 fb...
tetiba ade sowg senior aq merangkap org yg nk blnja aq laksa mlm tu say thnkz kt chatbox fb...
"thnkz for what abg tajul?? "
bermula lah cerita2 dongeng yang buat aq gelak terbahak2 smpai kul 3pagi...
rumate aq sowg dh tdo..
sowg ag duk donlod cite korea.... pelik je die tgk aq.. sb mmg aq jarang gelak sowg2.. huhuhuh
aq gelak sb aq heppy ke??? happy gak ar.. dgn lawak2 spontan 2 org gila ...
2 0rg gila?? sapa?? aq ngn abg senior tuh la..
ade ke wat cite.. nk bawak masuk kambing golek lam library..
sb nk cabar makcik gad yg slaloo check beg org...
mcm2 lagi... yea aq mampu ketawa... tp tetiba ym notification aq naik...
facebook:received a message from teetttt...
hati aq mmg kna panah petir...
ingt die anta msg sound haku ke hape kn..
tp anta msg nie....


*klik utk lg jelas...



(lirik lagu ek???)

n 1 lagi aq terbaca status FB die...
"jika kau ubah fikiran...lalallalala"
dah tu de sowg mber die komen.. mcm knal je lagu nie...
die reply.. ni lagu mila.. bila dgr lgu ni... teringat kat seseorang"



lgu ni aq wat caller tone bile die kol aq..
n bru ni pas makan.. aq ternyanyi lgu ni...
ye lah.. die g byr.. then die lupe aq minum ape.. die kol...
terkuar lgu mila...so, aq terikut2 ar...
tyme aq nyanyi ..die gelak terbahak2...
smpai jd isu la... die kate comey dgr aq nyanyi tyme tuh...

secara automatiknya... air mata aq menitis lagi..
tp kali ini bukan sebab sakit..
aq pun xtaw npa aq nanges...
dalam gelak2 tetiba aq nangis,,, rumate aq mula garu kepala...
actually aq pun xfaham ngn org yg anta msg tu kat aq..
kdg2 die ok...
kadang2 die weird sgt..
kdang2 die annoying sgt3...
kadang2 die cool...

smpai tdo pg pun..dia hadir lam mimpi aq...
tyme tu seyes.. aq nanges..
aq nanges lam mimpi??? sebab ape??
xtahu... sedar jerk pagi tadi... mmg terbukti.. tyme aq mimpi aq nanges lagi...
seyes mata aq bengkak beb.. mcm mane ank toyol...
huhuhuh.. knapa?? ye lah sb dia slah seorang sahabat yang dh sakitkn hati aq...
korang nk taw x...
sakit dilukai seorang insan yg kita anggap sahabat lagi sakit dr kita tnggung sakit putus cinta taw..

so dah2.. aq xmau nanges lagi..
seyes tyme aq type n3 nie.. xde setitis air mata pun yg mengalir.. kompom..
pas lunch japg.. aq nk tdo balik..
xmor stdy,..sb xtahu nk stdy pa...



Wednesday, April 28, 2010

Aq yang BODOH...

salam chenta hatiku...

dah lama xluah kn apa yg ada dlm hati nie...
lama ke?? bru 3 hr rasanya...
tp actually byk ag yang nk dcerita b4 dis n3..
tp biarlah dlu..
simpan dlu..
yg ni lg penting...

entry mcm jiwang jer kan..
actually tyme aq tulis n3 nie..
ht aq tgh sakit sgt2...
btul kan org ckp..
shabat @ kawan tu xkn sentiasa ada untuk kita..
aq jer yg bodoh kan..
tiap kali diorg susah..
diorang akn cari aq..
aq plak jenis xreti nk tolak...
kalu diorg mintak tlg.. aq ni anytyme je..
aq tgh tdo ke..
aq tgk berak ke..
aq tgh nanges ke..
aq akn tlg gak diorg...
tp bile aq susah..
bile aq perlukan diorg..
mane diorg..
even yg slaloo ngn aq pun xde..
yer lah ..tyme2 nk exam nie...
sape la yg nak dekat ngn aq??
sape lah yang nk blja ngn aq...
aq kan bodoh...aq kan malas..
korang mesti g cari orang2 yang pandai kan..
orang2 yg rajin stdy..
yer lah.. kalu xreti jawab lam exam hall..
korang leyh bisik2 tnye kan...
klu tnye aq garenti jawapan aq salah...
xpe ar..
biar aq blaja idup ats kaki aq sendri..


ye aq berdiri ats kaki aq tanpa ko...
tanpa ko..
tp aq lupa yang aq still bergantung pada lagi sorg hamba ALLAH yg aq gelar sabahat..
yea.. aq bergantung kat dia..
tanpa dia..
mmg aq xblaja...
so aq wat perjanjian ngn dia yg aq nk dia teman aq g library...
so die janji...
mulai hr 1st exam.. smpai smlm 27/4/10..
die yg teman aq,,,
even tnpa sepatah kata sepanjang perjalanan..
aq bsyukur sgt..
sb ade gak insan yang bergelar sahabat nk tlg aq...
tp btul la..
org cakap..
aq bodoh..
hah memang aq bodoh...
die pegi ngn aq pun sebab die xde kawan...
n harinie 28hb..
die dh ade org len yg teman..
aq cemburu?? gila ar...
watpe aq nk cemburu...
tp korang pk selama lebih kurang 1week...
die g ngn aq...
then bile die dh ade kwan die tuh...
die pegi mcm tu jerk...
seyes ar.. mamat nie mmg xde perasaan..
xde perasaan simpati..
hbis salah ke kalu aq kata dia tu kejam??
hari2 len die bleh tgu..
knapa x malam nie??
sb dah ade kawan die...
ok fine..
bru aq sedar.. aq yg bodoh...
bodoh sebab percaya lagi kata2 org yang aq gelar sahabat../
mmg aq dtakdir kn jd bodoh ke??
aq benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
aq xtaw ape lak yang akn terjadi pas nie...
sowg2 mber aq tinggalkn aq yang bodoh nie,.,,
dah ar.. sakit sangat tyme...
sakit sgt hati dan perasaan aq...
tp xde sape pun yg nk tlg..

*kan bagus kalu ade my-ex teddy..
walau mcm mana buruk pun aq ...
wlau mcm mana bodoh pun aq...
bile aq cakap aq perlukan die..
die akn ade... die je yang faham aq...
bile die tahu aq tension...
die akn dtg bwk aq g shopping..tgk wayang...

seyes aq skrg nie sowg2..
hnye romate aq je setia..
even skrg nie..aq kerap plak gaduh2 ngn die..
tp... nth la.. die je tahan ngn perangai panas baran aq..
sikap bodoh aq...
aq tahu aq mmg xlayak kawan ngn sape2..
sb aq mmg bodoh..

aq nk stop entry yg wat air mata aq mengalir ni...
n now aq nk start stdy.. pemerhatian dan penilaian...
exam hari jumaat nie...
wish me yeah...




Al-fatihah buat Adik Aminulrasyid

salam chenta hatiku...

terkejut aq bace cite nie..
mmg ar mule2 tu aq marah sangat ngn pihak polis tu..
mmg dlm hati de skit2 dah rase mnyampah kat pihak polis kn.. hehehe
tp stelah aq fikir rasionalnya...
aq tidak mahu menunding mana2 pihak..
jangan aq kena tembak plak pas nie sudah...
hahahha

salah polis ke sb menembak?
ye jugak..
ye lah polis mane leyh nak tembak orang suke suki jer kan...
tp...
terfikir x kita apa yang anggota polis tu fikir sebelum, semasa n selepas kejadian tu berlaku...
hah.. kite xtahu...
maybe ade faktor2 yang menyebabkan anggota polis itu bertindak sedemikian...
seperti komen salah seorang blogger kat web myMetro nie...

"budak ni sebenarnya dah menggelabah dan kononnya ter'reverse' keta tu dan kononnya lagi mcm nak langgar anggota polis tu..dan anggota polis ni seolah nak mempertahankan nyawa dia jugak la..tapi jika ini benar seperti yang didakwa, tak salah polis ni lepaskan tembakan. korang ade pikir tak polis ni manusia jugak.perlu mempertahankan diri diorang gak.bukannya hanya pertahankan nyawa org awam saja..so dlm hal ni bnyk persepsi dan hujah. jadi jangan menghukum sekiranya kita tidak berada di tempat kejadian..jangan emosi sangat. rasional sikit wahai golongan yang hanya ikut kata hati dan perasaan..think wise.. Dhani


btul jgk kate Dhani ni.., mslh skrg nie.. kite xtahu ape yg berlaku malam tu...
byk ag komen2 yang buat aq terpk ape sbnrnya yang terjadi...
korang nk tau.. klik link my MEtro kt ats tuh...
ade gak yg menyatakan anggota polis tu nk tembak tayar...
tp terkena secara xsengaja...
korang cube bayangkn.. klu korang kt tempat tuh..
korang pun panik kan.. even korang tu ketua polis skali pun...
melibatkn nyawa.. die pun mybe terpk klu die kena langgar tyme tu..
ank bini kat umah sape nak jaga...
ermmm korang perasaan x?
polis ni a good shooter.. huhuh (pk lah sendiri)

ermmm
Alfatihah
tp mmg pity la kat adik Aminulrasyid... (dh la nama sme ngn my-ex teddy)..
kalu betul2 die xbersalah...
yer lah... mude ag..
tp ape kite sbgai umatNYa boleh buat..
suma ni dah tertulis kan...
sama ade cepat @lambat @mcm ner kite diambil olehNya...
suma dah ditentukan...
mmg sedikit terkilan n mengejutkn kita...
sebab pemergian dia dalam kejadian yang begitu tragis...

tp... ade sedikit pendapat...
bukan nk menyalahkn orang yang dah tiada...
bukan nk menunding jari..
tp
terpk x kita...
budak seusia 15 tahun memandu...(aq ni 22thun xreti bwk pun)
ermmm sedangkan kakak die pun xtahu yang die boleh memandu...
knapa perlu kuar pintu belakang??
lagi pun dh awal pagi...
sepatutnya budak dlm usia ini dah lena tido dibuai mimpi kat umah keluarga tersayang...
pada waktu2 gini...
kenapa dia memecut kereta??
sb die takde lesen kan....
kite terpk x... ape yg org len xpk...
wallahualam...

mybe polis tu xnyangka yang bawak kete tu budak bawah umo...
sb yerlah tyme2 gitu...
sepatutnya xde budak yg bawak kete..
xde budak yg kuar pagi cenggitu...
ermm tp salah gak polis tu sb die gunakn senjata api utk pertahankn diri dia..

kalu adik amirnulrasyid xbersalah..
mmg kesian sgt..
die muda ag...
dia byk lagi masa depan...
hope suma pihak dapat bersatu menyelesaikan kes nie...

marilah kita sedekahkah Al-Fatihah untuk ARWAH
takziah wat keluarga ArwAH..

p/s: maaf kalu ade yang terguris... sy cuma mngeluarkan pendapat.



jangan... don't ..sbgai panduan n nasihat

salam chentA hatiku

Jangan makan dan minum dalam
bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.
Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah
digunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan.
Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti
rezeki mahal (susah)
(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu
berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.
Jangan keluar rumah
tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam
perjalanan.

Jangan pakai sepatu atau selipar yang
berlainan pasangan.
Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap
diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang
bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada
ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah.

Jangan mengumpat sesama rakan
taulan.Nanti rosak persahabatan kita
hilang bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH
dalam setiap kerja kita.
Nanti kita sombong apabila berjaya.
Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.
Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.


Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita.
ALLAH lebih tahu apa yang terbaik
untuk hamba ciptaanNya.

Jangan biarkan SAJE email ni.
Hantarkan kepada semua saudara islam yang anda kenal !!
"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)
"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.
"(Surah Al-Ahzab:71)


Tuesday, April 27, 2010

~layout bru~

salam chenta hatiku...

ermmm pendapat korang ttg layout bru ni plsss...
tp mcm xpuas ht jerk/...
nk yg lama gak..
sb tu lah identiti sebenar chentahatiku-tika.blogspot yg sebenar..
tgk la.. sok2 tukar yg lame balik.. huuhuhu

asmaradana

salam chenta hatiku...
waaaa....
tgk tajuk n3 ni mcm tajuk cite kat tv3 je kan
hahahah
actually byk mende yg jadi kat aq 2,3 hr nie..
.
cume xde mase n xbpe ade mood nk story mory ag...
nt la.. pas hbis paper pemerhatian khamis nie..
leyh lepak2 kt blog lme kit..
sb gab seminggu tuk last paper..

sal tjuk n3 hr ni..

juz nk cakap..
sy mengalami selesema yang agak teruk pagi nie..

xtaw lah knape...
nk kate men ujan..
xde ujan pun..

nk kate tido lambat.
. xjugak..

nth la..

snap by crystal Eye
tp hidung ni mcm hidung serigala jadian dh...
(ade kne mngena ke?)

huhuhu mate ni dh macam mate anak toyol bru pas kne gam... (mcm ner tu?)
tp.. aq kna kuat smgt..
esok killer paper..

psikologi kanak2 n remaja..

mati lah. dh la xde tips langsung...
jangan la asmaradana nie sampai petang...
huhuhuh aq nk stdy..
sok paper pagi..


Monday, April 26, 2010

kutip pahala kaco orang tido

Mengejutkan orang yang tidur disunatkan sekiranya orang itu tidur dalam keadaan berikut:

Pertama:

Seorang yang tidur di masjid dan waktu solat sudah tiba. Ini berdasarkan hadis Abu Bakrah ra, beliau berkata:
خرجت مع النبي صلى الله عليه وسلم لصلاة الصبح فكان لا يمر برجل إلا ناداه بالصلاة أو حركه برجله

“ Aku keluar bersama Nabi saw untuk menunaikan solat subuh. Beliau tidak lalu pada mana-mana lelaki melainkan akan menyerunya untuk solat atau menggeraknya untuk solat dengan kakinya.”

(Hr Abu Daud 1246 – semua perawinya thiqah)

Kedua:

Orang yang tidur dihadapan orang yang solat kerana menggangu orang yang solat.

Ketiga:

Tidur diatas permukaan bangunan tanpa penghadang.

Rasulullah saw bersabda:
من بات على ظهر بيت ليس له حجار فقد برئت منه الذمة

“Sesiapa yang tidur diatas permukaan bangunan tanpa ada penghadang (dari jatuh bangunan), sesungguhnya telah terlepas dari tanggungjawab mana-mana pihak (sekiranya jatuh).

(Hr Abu Daud – semua perawinya adalah thiqah)

Keempat:

Tidur dalam keadaan separuh badan terkena cahaya matahari dan setengah lagi tidak kena.
Nabi saw bersabda:
إذا كان أحدكم في الشمس فلقص عنه الظل وصار بعضه في الشمس وبعضه في الظل فليقم

“Apabila salah seorang kamu berada di bawah pancaran matahari, kemudian matahari menaik dan sebahagian tubuh mu terkena pancaran matahari dan sebahgian yang lain tidak kena , hendaklah dia beredar.”


(Hr Abu Daud – semua perawinya thiqah)

Kelima:

Tidur waktu subuh.

Nabi saw bersabda:
الصبحة تمنع الرزق

“Tidur subuh menegah rezki.”

(Hr Ahmad – sanad lemah)

Umar bin Abdul Aziz apabila melihat anaknya sedang tidur waktu subuh, beliau mengejutkannya dan berkata:
الأرزاق تقسم وأنت نائم

“Rezeki dibahagi-bahagikan sedangkan engkau tidur.”

Keenam:

Tidur sebelum isya kerana makruh tidur waktu itu. Ini disebut dalam hadis yang panjang, riwayat dari Abi Bakrah ra dimana beliau berkata:
كان يكره النوم قبلها والحديث بعدها

“Baginda tidak suka tidur sebelum solat isya dan sembang-sembang selepasnya.”

(Hr Bukhari - sahih)

Ketujuh:

Tidur lepas solat asar.

Nabi saw bersabda:
من نام بعد العصر فاختلس عقله فلا يلومن إلا نفسه

" Sesiapa yang tidur selapas solat asar dan hilang akalnya , janganlah dia mencela melainkan dirinya.”

(Hr Abu Ya’la – Sanad lemah)

Kelapan:

Tidur berseorangan di rumah. Hukum ini disebut oleh al-Hulaimi dalam kitabnya al-Minhaj Fi Syu’abil Iman.

Kesembilan:

Perempuan yang tidur menelentang. Ini kerana ianya makruh seperti yang disebut dalam kitab yang sama.
Umar bin Abdul Aziz telah menegah anaknya yang tidur sedemikian.

Kesepuluh:

Seseorang yang tidur meniarap. Baginda melihat seorang lelaki meniarap. Lalu baginda bersabda:
إن هذه ضجعة يبغضها الله ورسوله

Maksudnya: “Sesungguhnya ini adalah cara baring yang dimurkai oleh Allah dan Rasulnya.”

(Hr Tirimizi dan Ahmad-hasan lighairihi)

Abu Umamah r.a berkata: Nabi s.a.w lalu dekat seorang lelaki yang tidur meniarap di Masjid. Lalu baginda memukulnya dengan kakinya dan berkata:
قم واقعد فإنها نومة جهنمية

Maksudnya: “Bangunlah kamu dari tidur dan duduklah sesungguhnya ini adalah cara tidur ahli neraka jahannam.”

(Hr Ibnu Majah)

Kesebelas:
Mengejutkan orang tidur untuk bangun qiamullail.

Nabi saw bersabda:
رحم الله رجلا قام من الليل فصلى وأيقظ امرأته فإن أبت نضح في وجهها الماء رحم الله امرأة قامت من الليل فصلت وأيقظت زوجها فإن أبى نضحت في وجهه الماء

“Allah merahmati lelaki yang bangun malam, menunaikan solat dan mengejutkan isterinya. Sekiranya isterinya enggan, dia akan merenjiskan air pada muka isterinya. Allah merahmati wanita yang bangun malam, menunaikan solat dan menegejutkan suaminya. Sekiranya suaminya enggan, dia akan merenjis air ke muka suaminya.

(Hr Abu Daud 1308 – perawi-perawinya thiqah)

Ke dua belas:

Mengejutkan orang yang tidur untuk bangun sahur. Nabi saw bersabda:

إن بلالا ينادي بليل فكلوا واشربواحتى ينادي ابن مكتوم
“Sesungguhnya bilal akan mengumandangkan azan pada waktu malam (sebelum subuh), maka makanlan dan minumlah sehingga Ibnu Maktum mengumandangkan azan subuh.”

(Hr Muslim)


Rujukan: Tashilul Maqasid li Zuwwarul Masjid oleh Ibnul Ammad, Aunul Ma’bud oleh al-Abadi dan an-Nihayah oleh Ibnul athir.


Sunday, April 25, 2010

facebook badge aq ilang!!

salam chenta hatiku...

ermmm bru aq perasan yg facebook badge aq dh lme muncul kt page aq yg comeyl ni..\
npe eyh??
korang cube tgk.. bile korang view blog chenta..
ade x facebook badge tika akita??
kot2 la.. tenet or lappy chenta yg problem..
klu xde gak..
nk wat mcm ner eyh???
actually dah lupe la mcm ne nk letak die.. heheeheh


*tgk.. kosong jerk

aq dan laksa...

salam chenta hatiku...

ermmm nyummm sedap nye...
seyes skrg nie teringin gila2 nk makan laksa mak aq..

huhuh
2,3 hari ni aq asyik ingt laksa jerk..
smlm tyme balik dr library..
ingt nk singgah mkn laksa..
tp ujan plak.. so xde tempat duduk kat KAFE SAHUR tuh..
ermmm... so makan mende lain jer..
aq tdo mlm smpai mimpi2 mkn laksa.. nyum,m
tdo petang td pun mimpi lagi..
mmg gile ar.. aura aq ngn laksa nie..
dah tu saje ar gatai tangan update status kat FB mengidam laksa..
hahahha xramai sgt pn yg komen
maklum lah.. wireless kat UM cap ayam...
mybe 1minggu kot line terganggu..
nasib badan...
so ade sowg senior silat aq komen...
huhuh aq pun ape lagi.. tuntut jnji die nk blnje aq dlu2 nuh..
ngeee
die trus ckp mlm t jmpe kat sahur... abg blanje..
ngeee.. ingt die tipu2.. siap bg nombor fon ag..
kul 8 tuh.. aq mcm biasa ar janji ngn dak yg slaloo wat aq tersenyu, nk g stdy..
aq ajak die g mkn dlu..
sb aq xmkn ptg td...
tp die xnk..
geram jer kn..
hurmmmmmm
pe dh nasib... sian plak die nk suh die g dlu..then aq sedap2 jer makan..
so dgn rasa baik hati nya..
aq trus msg abg yang nk blnje aq tuh ckp xjadi..
die cakap " pulak.. hurmmm xde rezeki ar nk makan ngn ko" ... huhuh
"len kali ar abg"..
"ok no hal"so aq g stdy... perut lapo.. ner leh masuk sgt pe yg aq baca.. huhu k
kepala otak duk ingt laksa kat kafe SAHUR tuh jer...
ngeeee
so aq kaco ar die stdy...
aq usik2 die.. kwang3...
balik tu kami singgah SAHUR..
aq ape lagi..trus g order..
nak makan jer.. mak ai.. makcik ni....
aq suh buh cili padi yg banyak.. bukan buh bawang bykk..
mau rongak gak idung aq mkn bawang bnyk2...
hurmmm..
weeekkkkk
xsedap... nk laksa mak aq jgk..
laksa mak aq.. klu mkn xbuh sayur2 die pun xpe dah..
n lagi besh kalu makan laksa campur ngn nasik..
nymmm..
nak balik...nak makan laksa mak..
dlu tiap kali aq balik cuti.. msti mak wat gak laksa even skit..
sb die thu aq suke laksa...
tp bru ni die xsempat wat.. sb kan kitorang g bercuti..
huhuhuh
xpe2 lagi 2 minggu je kat cni..
dh tu aq nk balik n suh mak aq wat laksa..
makkkk laksa penang satu... nyuummmm

Saturday, April 24, 2010

~Love Someone Unconditionally~

salam chenta hatiku...

If you love someone because you think that he or she is really gorgeous... then it's not love...
it's ~* Infatuation *~

If you love someone because you think that you shouldn't leave him because others think that you shouldn't...then it's not love...
it's ~* Compromise *~

If you love someone because you cannot leave him thinking that it would hurt his feelings...
then it's not love...
it's ~*Charity*~

If you love someone because you share every thing with him ... then it's not love...
it's ~*Friendship*~

BUT IF you feel the pain of the other person more than him even when he is stable and you cry for him...
that's ~* LOVE *~

If you get attracted to other people but stay with him without any regrets...
that's ~* LOVE *~

If you let him go knowing that he has to go but he doesn't want to ...
that's ~* LOVE *~


Friday, April 23, 2010

dah mcm mate toyol...

salam chenta hatiku...

huhuh ayat mcm seram jerk..
tp klau korang tgk aq tyme ni..

lgi seram kot..
huhuhuhuh
mane xnye..
mate aq bengkak + mcm lebam...
seyes.. mcm mate toyol

huhuh ni sume gara2 movie yg rumate aq kasi ar
dh la tyme exam..
die kasi muvie..
b4 nie seyes.. aq xberminat nk tgk ape2 muvie pun kat laptop..
huhuh
then semlm mybe sb penat blaja..
aq pun menceburkn diri...
ewaaahhh
olmost cite yg die kasi cite yg aq dh tgk..
cume 2 cite je blum..
mmg aq xsuke laayn movie pun b4 nie..
so aq laayn cite Dalil Cinta...
jln cite die ok la.. xde la boring sgt...
tp hero fberet aq yg men taw..
FAhrin AHmad...huahauahua
hbis cite tu je dlm kul 230..
Then.. mate lum ngntuk..
so... bukak lagi folder movie..
tgk ade cite KAMI the movie..
sedey gak cite tuh...
sedar2 hbis cite tuh dlm kul 530...
sbnrnye aq ni xleyh tdo lampu pasang...
sb rumate aq stdy ...nk exam kul 830..
diorg pun xtdo
mata xngntuk aq..
aq tgu azan kul 6... solat....
then smpat ag aq wish gudluck kat rumate aq
bru aq tdo kot..
sedar2 kul 1250...
huhuhuhu
bgun.. kepala ni mcm ade batu oooo...
tgk2 cermin.. mak ai...
mata aq bengkak... ade lingkaran hitam..
seyes mcm toyol..
eyh aq penah tgk toyol ke..
huhuhuh
toyol yg kt tv 3 tu penah la.. ngeeeeeee

*stdy dh skit kt library... mlm ni g library ag..

tahniah... tahniah n tahniah...

salam chenta hatiku...

follower aq dh ckup 50..
ngeeee tahniah kepada follower yg ke 50
puteri cemot
ermmm
so aq akn tunaikn janji aq.. ermm
awk pilih..
topup RM3 o keychain dr pangkor???
reply eyk..
klu nk topup emailkn no.fon...
klu nk keychain emailkn alamat.. hahahaha
nyway.. tahniah skali lagi

*ni profile pic die... klik utk ke laman die yer..


lagi empat jerk

salam chenta hatiku..

waaa lagi 4 org jerk follower aq nk mcecah 50..
hurmm 50 pun nk kecoh kan,,
hehehehhe suke hati ar...
aq tetap menanti... n ade ganjaran pada yg ke50...
tguuuuuu

Thursday, April 22, 2010

kantoi...

salam chenta hatiku...

waaaa td exam..
dah la berpeluh2 berhimpit2 naik tangga nk g aras 2...
dah tu tmpat duduk nun jauh bukan men..
3 soklan jer exam td..
tp soklan mcm nk wat jurnal...
punya la susah
dah la budget tyme 2 jam setengah..
dah prof cakap gitu.. alih2 dh smpai bhgian (iii)
bru pasan yg paper tuh 2jam jerk..
mmg giler ar... belambak ag xwat...
soklan 1 ade 6bahgian..
1soklan 5markah..
soklan 2 & 3 , 10 markah...
hurmmm lagi sejam bru pasan byk ag soklan lum wat.../
smpai rasa mcm nk patah jari aq menulis..
mmg speed gile time tuh...
adushhh...
tgl 1 soklan.. dh rugi 5markah..
ape lah nasib paper nie ...
hope prof consider ar bg markah assignment..
huhuh jgn kantoi n dpt C dah...
next paper 26hb

nebes!!!!!!!!

salam chenta hatiku...

tjuk n3 pndek ringkas tp padat...
nebes... hurmmm pe kejadah nye ek??
nebes=nervous=gemuruh...
ishhh btul ker??
lntak ar..
hahahah
actually nk ckp...
ni kali yg ke4 aq mnjejakkn kaki ke dewan peperiksaan
yer lh sem 4 dh...
tp nebes die... ttap sama..
bgunan plg dtakuti oleh student UM...
BP= bgunn peperiksaan...
aura die mmg mantop..
huhuhu
sem2 lepas aq xbyk sgt paper killer kt bP tu..
tp sem ni 3 paper kt situ..
sume paper killer plak..
Pendidikan khas, muzik n pengurusan tgkah laku..
mmg giler..
smlm aq tdo xlena wooo..
asyik terbayang...
perjlnn yg jauh nk g sana...'
dewan exam yg luas...
pastu,,, pngwas exam yg mcm raksasa nk mkn org..
meja exam yg kecik..kerusi yg langsung xempuk..
org2 yg berpusu2 nak naik tgga yg sempit...
waaa menggeletar kaki aq beb...
tdo aq xlena...sb BP...
sb bp gak la aq pg ni aq kna asmaradana..'
asyik bersin jerk..
cecair pekat asyik nk kuar jerk dr idung aq yg mncung ni... cewwah perasan,...
dah2 nk stdy...
doakn aq tenang n leyh jawab exam t yer...

study

salam chenta hatiku...

huhuh
aq dalam mood study..
abg mood kesayangan aq dah kembali...
n tadi aq g study kat lib..
ermm masuk la skit2..
dr study kat bilik..
asyik stado jerk...
k lah nk smbung stdy...
sok paper kul 11.30 smpai kul 2..
doakn sy yer..

Wednesday, April 21, 2010

nampak abg mud aq x??

salam chenta hatiku...

dah kul 1 lebih.. stdy lum ag..
aduh... xsmpai 24jam je ag nk exam dah..
mcm ner nie..
meja dah kemas..
bilik dah kemas..
katil pun dh comey..
tp pak mood xmai2 ag..
die marah kot pngil die 'pak'
hurrmm.. dh tu nk pgl pe??
pgl abg??
yer lah mane la abg mud nie..
cpt la balik cni..
sudah la sikit2 bercuti..
dah genting sgt nie...
plsss..
aq nk stdy...
esok nk jawab exam..
tp sepatah perkataan pun lum ingt..
doakn sy yer...


sok nak exam

salam chenta hatiku

ermmm actually xde mood nk menaip nie..
tp nk jgk update kan..
huhuh smlm smpai kL kul 3..
dh tu g jalan cari teksi nk alek UM dr bkt JAlil..
merapan jer ar berjalan..
yer la mane biasa...
naik teksi dr bkt Jalil ke UM RM16.80... bapak nye mahal..
dah la sharian xmkn... huhuhuh
balik tu pekena nasik goreng paprik..RM 5 skali ngn air..
tgh syok2 minum...
tgk2 ade lalat ijau lam air aq...
huh.. habis aq muntah...
eeeee geli beb...
dh tu balik bilik.. baring2... penat lah katekan..
ade org buzz Ym...
hah bru teringat yg aq de janji ngn sumone nk jmpe..
nk kasi hadiah bday die..
.
so set kul 10...
kul 830 tu..dok pulun mkn satay ikan yg aq bli dr pangkor.. hahhaah
dh tu bdak bilik sebelah plak dtg bwk pelam 2biji...
mak ai.. masam.. tumpul otak aq taw...
then aq g mandi2 n siap..
lagi 2minit kul 10 dapat msg..
"lambat kena denda"
hahah btul2 mcm bdak2 kan...
g mkn kat kafe Sahur ngn die...
mmg aq gelak sakan ngn die..
die tu xhbis2 wat lawak..
lawak ngokngek plak tu..
huuhuhuhu
balik tu smbung yM n sms ngn die...
aik... xstudy ag aq ni..
hurmm penat lah...
ngeeee...

so bgun pagi2 ni ..
rumate aq yg so baik hati tlg tapaukn roti canai...
bukan 1 tapi 2 biji woooo...
nyumm3...
pas je makan..
semangat trus datang..
tp bukan semangat nk stdy pun..
smngt nk kemas meja study yg mcm tongkang pecah...
now... dah comey... clear..
so pas nie ley aq stdy..hahahhaah
so ade 1 paper kot..
exam PEndidikan Khas (Intervensi Awal Kanak-kanak)
doakan aq leh jawab yer...

Tuesday, April 20, 2010

dah nk balik daaa... pangkor dlm ingatan

salam chenta hatiku...

w